Pirjo Pappilan blogi

Hei vaan, vuosi on vaihtunut ja olemme saaneet kokea ympäri Suomen monenlaisia kelejä. On ollut paukkupakkasia, kaatosateita ja pihamaille sekä teille on kertynyt monenlaisia itsenäisen liikkumisen haittatekijöitä kuten sohjoa, lunta tai auraamattomia pyöräteitä. Uskon, että lähes kaikki meistä apuvälineillä liikkuvista on manannut kuntiemme säästöbudjetteja julkisten väylien kunnossapidosta. Vaikka monella meistä on apunamme henkilökohtainen avustaja, se ei auta siinä vaiheessa, kun pyörätuoli jämähtää ulkoilureissulla sohjoon tai kaatua mäjähtää rollaattorilla tai kepeillä kävellessään. Tokihan avustajamme auttavat meidät pois pinteestä kykyjensä mukaan, mutta ei hekään voi korjata mahdollisesti murtunutta luuta tai vielä pahemmassa tapauksessa korjaa lisäksi rikkoutunutta apuvälinettä. Onneksi nämä vaikeudet ovat nyt kohta täysin takanapäin, sillä ympäri Suomen kevät pilkistää vahvasti jo nurkan takana ja pääsemme nauttimaan Suomen ihanasta raikkaasta luonnosta!

Vaikeuksien välttämiseksi on erittäin tärkeää, että käytössä ovat juuri jokaisen omaan elämään sopivat apuvälineet, jotka palvelevat uskollisesti niin sisällä kuin ulkonakin. Tänä päivänä ei ole enää puutetta sellaisista apuvälineistä, joilla juuri omansa elämän ja omansa sisältöisen elämän eläminen ei onnistuisi. Aina kannattaa kysyä apuvälinettä alueellisesta apuvälinekeskuksesta, jos jokin asia elämässä rajoittuu. Ensisijaisesti kylläkin ratkaistaan arjen tukeminen kotona sisätiloissa unohtaen sen, että jokainen meistä haluaa myös ulkoilla, kokea pakkasen nenänpäässään, kevätsäteet hangella, kuulla hankien sulavan, tuntea kasvoillaan keväisen tuulahduksen, lekotella kesäauringossa hiekkarannalla tai nähdä ruskan väriloiston. Nämä kaikki asiat ovat mahdollisia kokea oikein mitoitetuilla apuvälineillä ja tukijalkineilla. Ulkona liikkumisen apuvälineitä löytyy nykyään erittäin laaja kirjo. Ns. kevyimpiä liikkumisen apuvälineitä ovat erilaiset kävelykepit, kyynärsauvat ja erilaisin varustein varustetut rollaattorit. Toinen kategoria ns. kevyimmistä ulkona liikkumisen apuvälineistä ovat katukuvassa paljon nähdyt kolmirattaiset polkupyörät, joihin on saatavana mm. tavarakoreja, jalan asentoa ohjaavia kaukalopolkimia, varvaskoukkuja hihnoineen, erilaisia satuloita ja jne. Seuraavaan kategoriaan kuuluvat manuaaliset pyörätuolit lisävarusteineen, sillä manuaalisiin pyörätuoleihin on saatavilla myöskin sähköisiä apulaitteita esim. kelaustehostin, kelauksen keventäjä, sähköinen käsipyörä ja työntöapu auttavalle henkilölle. Edellä mainittujen lisäksi ulkona liikkumiseen manuaalisia pyörätuoleja on saatavilla myös isommilla pyörillä. Lisäksi on myös saatavilla erityisesti ulkona liikkumiseen suunniteltuja sähkömopoja ja -pyörätuoleja, joiden käyttö mahdollistuu poikkeuksetta lähes kaikilla, sillä näiden ohjausmahdollisuuksia on saatavana hyvin laaja kirjo, joko käsi-, jalka-, leuka- ja puhallus-imuohjaus. Sähkömopoilla ja sähköpyörätuoleilla sallitaan jalkakäytävillä ajaminen, mutta hyvin usein talviaikaan kevyenliikenteen väylät ovat jääneet auraamatta, jolloin ajaminen autotien reunassa muodostuu turvallisemmaksi. Sähköpyörätuolin käyttäjien harmi on se, että on vaikea saada erikseen sisä- tai ulkokäyttöistä sähköpyörätuoleja myöntämisniukkuuden vuoksi tai rajoitteena voi olla myös kodin tilanpuute. Tällöin on hyvä valita sellainen sähköpyörätuoli, joka soveltuisi kaikkeen liikkumiseen elämässä. Tällöin ei koti muutu apuvälinevarastoksi ja onhan helpompi startata ulos tuolilla, jossa istuu. Näin ei tarvitse odottaa avustajaa siirtämään toiseen tuoliin. Ja onhan se aina mukavampaa, kun voi itsenäisesti avata esim. ympäristöhallintalaitteiden avulla ulko-oven ja lähteä ulos silloin, kun haluaa.

Sekin on myös tärkeää, ettemme ajattele siten, ettei meillä olisi oikeutta kokea jotakin asiaa, rajoitteidemme vuoksi. Nykyisin apuvälineisiin on saatavilla paljon lisävarusteita eri tarpeisiin ja mikäli markkinoilta ei sopivaa löydy, apuvälineteknikot pystyvät tekemään markkinoilla oleviin apuvälineisiin sellaisia muutostöitä, jotka myös auttavat meitä itsenäiseen ja turvalliseen liikkumiseen. Tämmöisiä muutostöitä ovat esim. vartalon hallintaa sekä istumatasapainoa tukevat vartalotuet ja istuinjärjestelmät, erilaiset tukilastat, turvavyöt, kävelykeppien jääpiikit jne. Yleensä pätee sellainen lause, mikäli johonkin ongelmaan tai rajoitteeseen ei löydy markkinoilta sopivaa ratkaisua, pystytään markkinoilta löytyvä apuväline muokkaamaan tarpeen mukaisesti tukemaan käyttäjänsä elämää. Lisäesimerkkkejä tämmöisistä muutostöistä: sähköpyörätuolin latauspistoke voidaan rakentaa ohjaimen viereen, laukkua ja kauppakasseja varten voidaan laittaa pyörätuolin selkänojaan koukkuja ja jalkojen asentoa voidaan parantaa tai niiden tippumista jalkalaudoilta voidaan rajoittaa monenlaisilla ”asentokorokkeilla” sekä remmeillä.

Kokemusrikkaan elämän ja henkisen hyvinvoinnin kannalta ykkösasioita on se, että apuvälineiden suunnittelijat kohtaavat niiden käyttäjiä ja tarvitsijoita tavallisessa aidossa elämässä. Näin saadaan markkinoille vielä enemmän sellaisia apuvälineitä, joiden avulla niiden käyttäjät voisivat elää lähestulkoon normaalia elämää. Itsenäinen liikkuminen ja pärjääminen arjessa apuvälineen avulla tuo itsevarmuutta, lisää itsetuntoa ja vahvistaa halua elää rajoitteista huolimatta ja nämä puolestaan heijastuvat hyvin laajasti sekä vahvasti positiivisena myös fyysiseen hyvinvointiin.

Kertomalla avoimesti sekä rohkeasti liikkumisen haasteista, etsimällä itsekin ratkaisuja netistä ja antamalla näin apuvälineasioiden kanssa työskenteleville henkilöille haasteita, saadaan hyvä lopputulos! Ulkoillaan, asioidaan, kyläillään, käyskennellään metsässä, ulkoilutetaan koiraamme ja käydään kalassa – nautitaan elämästä, sillä melkeinpä vain taivas on rajana nykyään apuvälineratkaisuissa!

Pirjo Pappila

Asiakaskokemusasiantuntija

Haltija Group Oy