fbpx

Miten tunnistat laadukkaan suu-nenäsuojaimen?

Tämänhetkinen suojainmarkkinoiden kaoottisuus on johtanut huomattaviin tuotteiden laatueroihin. Mistä siis voi tunnistaa laadukkaan suu-nenäsuojaimen ja miten välttyä käyttämästä tuotetta, jonka toiminnallisuutta ei ole testattu lainkaan tai jonka käyttäminen voi pahimmillaan olla terveysriski? 

Tilaa Haltijan laadukkaat ja pehmeät suu-nenäsuojaimet!

Kirurginen suu-nenäsuojain on kertakäyttöinen terveydenhuollon käyttöön tarkoitettu kulutustarvike, jota käytetään vähentämään altistumista taudinaiheuttajille tilanteissa, joissa on pisaratartunnan vaara. Suu-nenäsuojain ei suojaa käyttäjäänsä ilmateitse leviäviltä partikkeleilta ja se ei ole hengityksensuojain. 

Hoitotyössä suu-nenäsuojainta käytetään suojaamaan mm. potilasta tai hoitoympäristöä suojaimen käyttäjän hengitysteistä vapautuvien pisaroiden kuljettamilta taudinaiheuttajilta. Suu-nenäsuojainta voidaan käyttää myös potilaan yllä, jottei hän tartuttaisi muita henkilöitä yskiessään tai aivastaessaan. Koronaviruspandemian aikana täysin oireettomatkin henkilöt voivat käyttää suu-nenäsuojainta suojatakseen lähiympäristöä etenkin, jos ovat tekemisissä ikääntyneiden tai muiden riskiryhmäläisten kanssa tai jos turvavälin pitäminen on haastavaa tai mahdotonta. 

Erityisen huomionarvoista on, että roiskeenkestävässä suu-nenäsuojaimessa on nesteenpitävä kerros, joka antaa suojaa käyttäjälleen tilanteissa, joissa suojaimen käyttäjän kasvoille suuntautuu nesteroiskeita, kuten ysköksiä. 

Miksi suu-nenäsuojaimen laadulla on merkitystä?

Suu-nenäsuojainten myynti- ja maahantuonti on normaalitilanteessa tarkoin säädeltyä ja niiden tulee EU-alueella täyttää EN 14683:2019-standardin suorituskykyvaatimukset. Näissä vaatimuksissa määritellään tarkasti suu-nenäsuojaimen bakteerisuodatuskyky (vähintään 95%), hengitysvastus ja roiskeenkestävyys (R). Tuotteissa on oltava CE-merkintä, joka kertoo tuotteen täyttävän eurooppalaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Lisäksi tuotteella on oltava vaatimustenmukaisuusvakuutus, jossa valmistaja vakuuttaa tuotteen olevan asetettujen säädösten mukainen. 

Koronaviruspandemian aiheuttaman terveyskriisin vuoksi Euroopan komissio on kuitenkin antanut poikkeusluvan, jonka mukaan terveydenhuollon ammattilaiset voivat toistaiseksi käyttää suojaimia, joissa ei ole CE-merkintää tai eurooppalaisen standardin ja testauslaitoksen tunnusta. Kevään aikana Suomen markkinoille onkin valitettavasti päätynyt paljon tuotteita, joiden toiminnallisuutta ei välttämättä ole testattu lainkaan. 

Entä sitten ns. kansalaismaski tai itse tehty maski?

Jos suu-nenäsuojain ei täytä edellä kerrottuja vaatimuksia, sitä ei saa markkinoida harhaanjohtavasti sanoja, kuvia tai ilmaisuja käyttäen, antaen kuluttajalle käsityksen, että tuote tarjoaa käyttäjälleen suojaa tai toimii suojaimen tavoin. Esimerkkinä tästä voidaan mainita markkinalle tulevat kansalaismaskit, joiden suodatustehoksi on VTT:n toimesta kerrottu olevan 88 % kun taas kirurgiselta suu-nenäsuojaimelta vaaditaan vähintään 95 % suodatustehoa.

Lisäksi on hyvä muistaa myös, että suorituskykyvaatimusten vastainen itse tehty maski, kuten liian tiivis maski, voi myös aiheuttaa käyttäjälleen terveyshaittoja etenkin, jos henkilöllä on sydän- tai verenkiertotauteja, astmaoireita tai keuhkoahtaumatauti. Itse tehdyt maskit eivät suojaa käyttäjäänsä mm. koronavirukselta ja pahimmillaan itse tehdyt suojaimet voivat väärin käytettyinä ja likaisina toimia viruksen levittäjinä lisäten hengitysteiden edessä olevien epäpuhtauksien määrää. 

Älä tingi käsihygieniasta

Infektioiden ennaltaehkäisyn kannalta yhteistä kaikkien suojainten käytössä on se, mitä tapahtuu suojaimien käytön jälkeen. Suojain tulee riisua nauhoihin tai lenkkeihin tarttuen ja suojaimen kasvo-osaan koskettamista tulee välttää. Kertakäyttöinen suojain hävitetään välittömästi käytön jälkeen tai monikäyttöisen suojaimen asianmukaisesta puhdistamisesta huolehditaan. Silloinkin kun käytetään suojainta ei tule laiminlyödä huolellista käsihygieniaa, niin ennan suojaimen pukemista kuin välittömästi suojaimen riisumisen jälkeenkin. 

Tilaa Haltijan laadukkaat ja pehmeät suu-nenäsuojaimet!

 

Inka Ylipieti
Tarjooma- ja markkinointijohtaja, Haltija
Myynnin tradenomi AMK
Sairaanhoitaja, Kätilö AMK

Kirjoittaja on toiminut 15 vuotta terveydenhuollon tarvikkeiden, kuten hengityssuojainten ja suu-nenäsuojaimien, maahantuonnin, myynnin ja markkinoinnin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.