fbpx

Från löpskor till högklackat

En benprotes gav Veera Prihan ett nytt liv, nya sportgrenar och tacksamhet.

Dilemma

Det hade gått tre dagar sedan trafikolyckan när Veera Priha vaknar på sjukhuset. Den högra foten är borta. Den inledande förvirringen förvandlas snart till en annan känsla.

”Okej, jag har förlorat den ena foten, men jag lever som tur är.”

Samtidigt fattar Priha beslutet att hon ska göra allt för att rehabiliteringen ska bli så bra som möjligt.

Lösning

Priha får sin första benprotes, dvs. hennes gåben och duschben, redan efter några månader, och inom ett år kommer det tredje benet, löpbenet. Den passionerade orienteraren byter till nya sporter: cykling, paddling, slalom och längdskidåkning.

”Först kunde jag inte ens stå på skidorna, jag var som Bambi på is. Nästa dag gick det redan bättre.”

Priha har blivit du med sina proteser. Om hon är stressad, så kan en lång promenad återspeglas i benets position och orsaka skavsår. Sportbenet klarar i sin tur ett tretimmars halvmaraton och fem timmars vandring i Italien. Hon använder det också för att springa uppför trapporna i Malmgård, Helsingfors.

Om protesen behöver justeras finns Haltijas protesmästare alltid nära.

Hermanni är allt som jag kan önska. Han hjälper alltid om hylsan måste spännas eller om vristen spänner. Hermanni är en positiv ingenjör som justerar foten tills den sitter som den ska.”

 

Veera Prima on rennosti sohvalla ja lukee lehteä. Veeran oikea jalka on proteesi.

Erfarenheter

Priha lever ett aktivt liv med mycket träning, stugliv med vänner och kontorsarbete. Ibland drar hon på sig foten med klackar och blir tio centimeter längre.

Ibland är det jobbigt att byta fötter, även om benprotesen redan känns som en naturlig del av kroppen. Tacksamhet kommer högst upp.

”Först förlorade jag något och sedan fick jag mycket nytt, en helt ny värld. ”Det är coolt”.