fbpx
Jesse temppuilee lattialla. Jessen jalat, pää ja kädet ovat maassa.

Ett aktivt barns liv

Benprotesen gör att Jesse kan leka och röra sig.

Dilemma

Kommer Jesse att lära sig gå? Kan han röra sig som andra barn?

Frågorna började snurra i Jesses föräldrars, Niina Virras och Mikko Kuusakoskis, huvuden när babyn närmade sig gångåldern.

Trots att man var tvungen att amputera Jesses högra underben på grund av sjukdom har det här knappt påverkat det aktiva barnets liv. Jesse och hans familj har naturligtvis börjat vänja sig vid idén att foten kommer att behöva regelbunden skötsel under hela livet.

Lösning

Haltijas protesmästare Marco justerar benprotesen till niomånader gamla Jesses ben och ger föräldrarna råd om hur man använder och sköter protesen. Sedan inleds regelbunden träning med en fysioterapeut.

När Mikko en dag kommer till daghemmet för att hämta Jesse får han en glad överraskning.

”Där gick Jesse genom trädgården med skottkärror, han hade haft en så stark önskan att skjuta dem att han måste stiga upp och gå. Det var ett fint ögonblick”, minns Mikko. Jesse var då 1,5 år gammal.

Jesse fortsätter att växa och är ett aktivt barn, så protesen måste ändras och underhållas. Jesses föräldrar tar benprotesen till Halitja i genomsnitt en gång i månaden. Där väntar välbekanta Marco. Familjen är mycket nöjd med samarbetet.

”Man har alltid möjlighet att träffa Marco när man behöver det. Nyligen hade protesens fotled blivit för rörlig och måste göras styvare så att Jesse skulle kunna gå korrekt. Vi fick genast en tid, berättar Niina.

Hon tycker det är fantastiskt att Marco också har tagit sig tid att besöka Jesses nya dagisgrupp och visa hand- och fotproteser och att svara på barnens frågor.

 

Jesse istuu sohvalla äitinsä sylissä. Jesselle on sääriproteesi.

Erfarenheter

Jesse, som fyller 4 år våren 2018, går och rör sig och lever ett nästan normalt liv. Han deltar i gymnastik varje vecka och förra vintern skrinnade och åkte han slalom med sin familj.

”Ibland, när Jesses fot ömmar känns det lite tungt. Protesen är dock så bra att den knappt begränsar honom utan ger friheten att röra sig”, upplever Niina.

Som Jesse säger själv: ”Jag har den här protesen så att jag kan gå”.