fbpx

Kundberättelser – Hem och miljö

Snabbare information till motorvägen

Johanna Herranen är blind sedan födseln och kommunicerar och läser med hjälp av punktskriftsskärm.

Dilemma

”Äh, tråkigt. Man kan bara ansluta en enhet åt gången till min punktskriftsskärm”, är något som  Johanna  Herranen ofta tänker 2016.

Hennes punktskriftsskärm är ansluten till datorn. För blinda Johanna är punktskriftsskärmen ett livsviktigt hjälpmedel när hon vill skriva och läsa, precis som för de som kan läsa på datorskärmen.

Hon känner också till hjälpmedlen via sitt arbete: Johanna är specialist på punktskriftshjälpmedel och har funnits länge i branschen. Hon arbetar för Haltija och ger råd till kunder om användning av punktskriftshjälpmedel.

Lösning

Som solen i Nådendal! Johannas mun blir till ett brett leende när hon hör att hon får sin egen Vario Ultra, ”den bästa punktskriftsskärmen på marknaden”. Det är våren 2017.

Man kan ansluta upp till fem olika enheter till Vario Ultra, och byta enhet i farten. Johanna använder smarttelefon, surfplatta och dator med hjälpmedlet.

Det har hunnit gå många år sedan Johanna fick sitt första hjälpmedel för att göra anteckningar, och som vägde sju kilo. Vario Ultra väger endast 300 gram och hänger oftast på Johannas höft både hemma och utomlands.

Erfarenheter

Johanna, som erkänner att hon är lite av en nörd, upplever att hennes liv har förändrats dramatiskt tack vare det nya hjälpmedlet.

”Det har öppnat upp en helt ny värld för oss. Jag kan skriva väldigt snabbt och jag skriver till och med inköpslistor och sångtexter när jag sitter på tunnelbanan. Jag läser också mycket, eftersom man förstår många saker bättre genom att läsa än att höra. Varje människa borde ha rätt att läsa”.