fbpx
Jesse temppuilee lattialla. Jessen jalat, pää ja kädet ovat maassa.

Vauhdikasta lapsen elämää

Sääriproteesi vapauttaa Jessen leikkimään ja liikkumaan.

Pulma

Oppiiko Jesse kävelemään? Voiko hän liikkua, kuten muut lapset?

Kysymykset alkavat pyöriä Jessen vanhempien Niina Virran ja Mikko Kuusakosken mielessä, kun vauva lähestyy kävelyikää.

Sairastumisen seurauksena oikeasta säärestä alaspäin amputoitu jalka ei juuri ole vaikuttanut iloisen lapsen ryömimiseen ja konttaamiseen. Toki Jesse perheineen on alkanut totutella ajatukseen, että jalka tarvitsee säännöllistä hoitoa läpi elämän.

Ratkaisu

Haltijan proteesimestari Marco sovittaa sääriproteesia yhdeksänkuisen Jessen jalkaan ja neuvoo vanhempia proteesin käytössä ja hoidossa. Sitten alkaa säännöllinen harjoittelu fysioterapeutin kanssa.

Kun Mikko eräänä päivänä tulee päiväkotiin hakemaan Jesseä, näky on iloinen yllätys.

”Siellä se Jesse käveli läpi pihan kottikärryjen kanssa, hänellä oli niin kova halu työntää niitä, että oli noustava kävelemään. Se oli hieno hetki”, Mikko muistelee. Jesse oli tuolloin 1,5-vuotias.

Lapsi kasvaa jatkuvasti, ja Jesse on vieläpä vauhdikas lapsi, joten proteesia täytyy muokata ja huoltaa. Sääriproteesi tuokin Jessen vanhempineen Haltijan pakeille keskimäärin kuukauden välein. Siellä odottaa tuttu Marco. Perhe on todella tyytyväinen yhteistyöhön.

”Marcolta järjestyy aina tarvittaessa aikaa. Hiljattain proteesin nilkasta oli tullut liian liikkuva, ja sitä piti jäykistää, jotta Jesse pystyy astumaan kunnolla. Saimme ajan heti järjestymään, Niina kertoo.

Hänestä on hienoa, että Marcolta on myös liiennyt aikaa esitellä käsi- ja jalkaproteeseja Jessen uudelle päiväkotiryhmälle paikan päällä ja vastata pienten kysymyksiin.

 

Jesse istuu sohvalla äitinsä sylissä. Jesselle on sääriproteesi.

Kokemukset

Keväällä 2018 neljä vuotta täyttävä Jesse kävelee ja liikkuu, elää lähes tavallista elämää. Hän käy viikoittain jumpassa, ja viime talvena hän luisteli ja lasketteli perheensä kanssa.

”Joskus kun Jessen jalka on kipeä, tuntuu vähän raskaalta. Proteesi on kuitenkin niin hyvä, ettei se juurikaan rajoita tekemisiä, vaan antaa vapautta liikkumiseen”, Niina kokee.

Ihan kuten Jesse itse sanoo: ”Mulla on tämä proteesi, jolla mä voin kävellä.”