fbpx
Haltija-lähettiläs Kaisa Leka

Alaraajaproteesit

Alaraajaproteesi voi olla mekaaninen tai prosessoriohjattu proteesi tai jokin erityisratkaisu, kuten rotaatioplastia, pidennysproteesi tai koriproteesi.

 

Mekaaniset proteesit

Osajalkateräproteesi auttaa varpaansa, osan varpaistaan tai jalkateränsä menettänyttä ihmistä kävelemään ja täydentää jalkaterän.

Valmistamme proteesin silikonista, ja proteesissa on muotoiltu sisäpinta, joka vähentää jalkaan kohdistuvaa painetta ja jakaa kuormitusta molemmille jaloille.

Sääriproteesi on alaraajaproteesi, joka valmistetaan, kun raaja on amputoitu polven alapuolelta. Tämä proteesi pitää polvinivelen toimintakykyisenä, mikä auttaa kontrolloimaan proteesia.

Nykyään lähes kaikissa sääriproteeseissa käytetään silikoni- tai geelituppea pehmentävänä kerroksena ihon ja proteesin holkin välissä. Tällaisen tupen avulla ihminen kiinnittää proteesin nopeasti ja helposti jalkaansa.

Valmistamme sääriproteesit yksilöllisesti: osat valitaan käyttäjän painon sekä liikkumistarpeiden mukaan.

Reisiproteesi on alaraajaproteesi, joka valmistetaan silloin, kun raaja on amputoitu polvinivelen yläpuolelta reisiluun alueelta.

Reisiamputoidun proteesiin kuuluu aina polvinivel, jonka käytön opettelu erilaisissa tilanteissa vie aikansa. Harjoittelu palkitaan, ja kävelystä ja liikkumisesta tulee sujuvaa. Myös hyvät lihasvoimat tyngässä ja keskivartalossa sekä laajat lonkan liikelaajuudet tekevät kävelystä helpompaa.

Prosessoriohjatut alaraajaproteesit

Prosessoriohjatut alaraajaproteesien komponentit, kuten prosessoriohjatut jalkaterät ja polvinivelet, jäljittelevät kävelyä mekaanisia ratkaisuja paremmin. Samalla ne tekevät proteesin käytöstä sujuvampaa erilaisissa käyttöympäristöissä ja tilanteissa. Esimerkiksi portaiden kulkeminen, esteen ylittäminen, istuutuminen ja kävely eri nopeuksilla onnistuvat tasapainoisemmin ja kuormittavat kehoa vähemmän.

Prosessoriohjatut jalkaterät ja polvinivelet mittaavat eri antureilla proteesin asentoa, liikettä ja muita toimintoja ja säätävät automaattisesti toimintaansa eri tilanteisiin sopivaksi.

Nämä komponentit ovat yleensä kalliimpia verrattuna mekaanisiin ratkaisuihin, mutta kustannukset jakautuvat pitkinä takuuaikoina useammalle vuodelle. Kalliit hankinnat edellyttävät aina tehokasta koekäyttöä ennen hankintapäätöstä, jotta apuväline todella sopii arjen eri tilanteisiin.

Erityisratkaisut

Rotaatioplastiassa jalkaterän ja nilkan terveistä kudoksista rakennetaan polvi, joka toimii kontrolloitavana nivelenä. Rotaatioplastia on mahdollista silloin, kun osteosarkooma eli luusyöpä löytyy polven alueelta ja sen hoidossa päädytään amputaatioon.

Pidennysproteesi tasaa raajojen merkittävää pituuseroa, joka aiheutuu synnynnäisestä anomaliasta eli epämuodostumasta. Käytössä on sääri- ja reisiproteesitekniikkoja riippuen tyngän pituudesta ja toiminnallisuudesta.

Lonkan koriproteesi on lantion ympärille rakennettava kori, joka tukee kävelemistä ja seisomista. Tämä proteesi valmistetaan lonkan ja lantion alueen amputaation jälkeen, ja siinä korvataan amputaatiossa poistettu polvinivel ja lonkkanivel proteesiin kiinnitettävillä nivelillä.

Lisätietoja

Haluatko kuulla lisää proteesiratkaisuistamme?
Ota yhteyttä, olemme apunasi.

Proteesimestarimme