fbpx

Asiakastarinat – Koti ja ympäristö

Nopeammin tiedon valtatielle

Syntymäsokea Johanna Herranen viestii ja lukee pistenäytön avulla.

Pulma

”Pah, tylsää. Minun pistenäyttööni saa kiinni vain yhden laitteen kerrallaan”Johanna Herranen tuumaa usein vuonna 2016.

Hänen pistenäyttönsä on kiinni tietokoneessa. Syntymäsokealle Herraselle pistenäyttö on elintärkeä kirjoittamisen ja lukemisen apuväline: sama asia kuin tietokoneen näyttö näkevälle.

Herraselle apuvälineet ovat tuttuja myös hänen työnsä kautta: Herranen on pisteapuvälineiden erikoisosaaja, joka on ollut alalla pitkään. Hän tekee töitä Haltijalla ja neuvoo asiakkaita pisteapuvälineiden käytössä.

Ratkaisu

Kuin Naantalin aurinko! Herrasen suu kääntyy leveään virneeseen, kun hän kuulee, että hän saa oman Vario Ultran, ”markkinoiden parhaan pistenäytön”. Eletään kevättä 2017.

Vario Ultran voi liittää samanaikaisesti jopa viiteen eri laitteeseen, ja vaihtaa laitetta lennosta. Herranen käyttää apuvälineen kanssa älypuhelinta, tablettia ja tietokonetta.

Kauas on tultu niistä päivistä, kun Herranen sai ensimmäisen muistiinpanoapuvälineensä, joka painoi seitsemän kiloa. Vario Ultra painaa vain 300 grammaa ja roikkuu yleensä Herrasen lantiolla kotimaassa ja ulkomaanmatkoilla.

Kokemukset

Nörtiksi tunnustautuva Herranen kokee, että hänen elämänsä on muuttunut huimasti uuden apuvälineen ansiosta.

”Se on avannut todella isoja avaruuksia meikäläiselle. Voin kirjoittaa todella nopeasti ja teen kauppalistoja ja laululyriikoita vaikka metrossa. Luen myös paljon, sillä lukemalla monia asioita ymmärtää paremmin kuin kuulemalla. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla oikeus lukea.”