fbpx

Koronavirusvinkkejä pyörätuolin käyttäjille

Terveisiä Beneficial Designsista. Nimeni on Peter Axelson. Olen pyörätuolinkäyttäjä, suunnittelija ja insinööri ja haluan nyt kertoa tärkeää tietoa COVID-19:ään liittyvistä varotoimista, joita pyörätuolin käyttäjien olisi syytä ottaa käyttöön.

70-luvulla James Robb (MD) oli yksi maailman ensimmäisistä koronaviruksia tutkineista molekulaarivirologeista. Tohtori Robb on jakanut tärkeää sähköpostikirjeenvaihtoaan siitä, miten tämä virus leviää. Robbin mukaan virus leviää yskiessä tai aivastaessa pisaroina. Hän varoittaa, että pinnat, joille pisarat laskeutuvat, tartuttavat virusta keskimäärin noin viikon ajan. On tärkeää muistaa, että suora kontakti virusta sisältävään pintaan ei takaa tartuntaa, kunhan peset kätesi säännöllisesti etkä koskettele kasvojasi.

On olemassa ainutlaatuisia varotoimia, joita sinun tulisi käsienpesuun liittyen käyttää, jos kelaat manuaalipyörätuolilla tai käytät muita apuvälineitä. COVID-19 voi selvitä pyörätuolisi tai apuvälineidesi sellaisilla pinnoilla, joiden kanssa olet säännöllisesti kosketuksissa, kuten kelausvanteet. Käsissäsi mahdollisesti olevat virukset voivat levitä kelausvanteisiin pyörätuolilla kelatessasi.

Puhtaat kädet

Käsien peseminen on uskomattoman tärkeää. Pese käsiäsi saippualla 10-20 sekunnin ajan ja/tai käytä vähintään 60 % alkoholia sisältävää käsidesiä aina, kun palaat kotiin mistä tahansa paikasta, jossa käy muitakin ihmisiä. Kynsiharjan käyttäminen on hyvä ajatus, jos ihosi on erittäin karkea vuosien pyörätuolin käytöstä johtuen

Pyörät siirtävät virusta käsiisi ja kätesi siirtävät virusta kelausvanteisiin.

Minä olen ollut manuaalipyörätuolin käyttäjä yli 40 vuoden ajan alkaen siitä, kun mursin selkärankani Air Force Academyssa harjoittelun aikana. Koska käteni ovat aina kosketuksissa pyörätuolini kelausvanteisiin, käytän antibakteerisia kosteuspyyhkeitä käsieni puhdistamiseen ennen syömistä. Käsipyyhkeiden käyttäminen ennen ruokailua riippumatta siitä, missä olen, on vähentänyt viimeisten 20 vuoden aikana potemieni flunssien ja influenssien määrää. Yleisesti ottaen en koske pyörätuolini renkaisiin, sillä käytän joustavia ergonomisia kelausvanteita, joiden ansiosta saan erittäin hyvän otteen edellyttämättä suoraa kontaktia pyörätuolin renkaisiin.

Lisäksi, jos kelaat suoraan renkaista, kosketat käytännössä jokaista pintaa, jonka yli olet kulkenut. Hansikkaiden käyttäminen kelatessa on toinen vaihtoehto käsien puhtaampana pitämiseen. Jos käytät hansikkaita, sinun täytyy kuitenkin miettiä, mihin lasket ne, sillä niihin voi olla tarttunut virusta. On myös todennäköistä, että virus voi levitä myös hansikkaiden sisäpuolelle, ellet pese käsiäsi joka kerran ennen hansikkaiden pukemista.

Puhdas pyörätuoli

Pyörätuolisi pintojen peseminen on tärkeä tapa. Kaikilla kiinteillä pinnoilla, joihin koskemme, voi olla viruksia. Pyörätuolisi kelausvanteet ja renkaat ovat kiinteitä pintoja. Kun pesen käteni kotona, minulla on käytössäni kaksi pesuliinaa tai antibakteerista pyyhettä. Kun olen pessyt käteni saippualla, kastelen kaksi pesuliinaa tai paperipyyhettä ja lisään niihin antibakteerista saippuaa, minkä jälkeen kelaan pyörätuolilla ympäri taloani liu’uttaen pesuliinoja kelausvanteilla. Jos olen yleisessä pesuhuoneessa kelaan noin kuuden metrin matkan tai pyörin ympyrää. Noin kuuden metrin matkalla kelausvanteet pyyhkiytyvät kolme kertaa. Voi olla haastavaa oppia, kuinka tämä tehdään. Voit pyytää jotakuta työntämään sinua hitaasti, jolloin se on helpompaa. Näin saan puhdistetuksi pyörätuolini kelausvanteet.

Eteenpäin kelaaminen antibakteerista saippuaa levittäen puhdistaa kelausvanteet.

Suosittelen samanlaista tekniikkaa renkaiden puhdistamiseen; kelaa pyörätuoli ympäriinsä pitäen pesuliinoja renkailla. Pyörätuolia puhdistaessani pyyhin myös muut pinnat, joita kosken säännöllisesti pyörätuolissani, mukaan lukien jarrut ja pyörätuolin rungon istuintyynyn edessä. Jos pyörätuolissasi on käsinojat, työntökahvat tai irrotettavat jalkatuet, ne on syytä puhdistaa myös. Jos käytät sähköpyörätuolia, desinfioi ohjaussauva, muut ohjauslaitteet ja muut pyörätuolisi kohdat, joita säännöllisesti kosket. Muista, että monet muovit eivät kestä valkaisuainetta sisältäviä pesuaineita.

Varmista, että pyyhit pyörätuolisi kaikki pinnat, joita sinä tai muut ihmiset säännöllisesti koskevat.

Kunhan peset kätesi desinfiointiaineella tai kosteuspyyhkeillä ennen pyörätuoliin nousemista, voi olla hyödyllistä, että joku muu pesee pyörätuolisi renkaat ja kelausvanteet silloin kun et käytä pyörätuoliasi. Minä puhdistan säännöllisesti myös tukikahvat ja muut pinnat, joita kosketan kotonani siirtyessäni pyörätuoliini tai siitä pois. Jos et puhdista pyörätuoliasi tai muita apuvälineitäsi pestyäsi kätesi, levität kelausvanteilla tai muilla koskettamillasi pinnoilla mahdollisesti olevan viruksen takaisin käsiisi. Siinä tapauksessa, että olet koskenut pyörätuolisi tai muun apuvälineesi puhdistamatonta osaa apuvälinettä puhdistaessa, voi olla hyvä pestä kädet uudestaan lopuksi.

Sosiaalinen etäisyys

Täytyy myös muistaa sosiaalinen etäisyys. Koska pyörätuolin käyttäjät istuvat useimmiten matalammalla, kuin muut seisovat ihmiset, olemme alttiimpia sylkipisaroille puhuessamme meitä pidempien ihmisten kanssa. Useat lääketieteen ammattilaiset ovat suositelleet pitämään vähintään n. kahden metrin etäisyyden ympärillämme oleviin ihmisiin tämän riskin pienentämiseksi.

Pyörätuolin käyttäjät istuvat matalammalla ja ovat alttiimpia virusta kantaville sylkipisaroille ja aerosoleille.

Voit myös harkita jonkinlaisen kasvomaskin käyttöä suojataksesi itsesi sinulle puhuvien ihmisten roiskeilta. Kirurgiset suu-nenäsuojukset ovat hyvin kysyttyjä tällä hetkellä, eikä niitä ole välttämättä helppo löytää. Minulla on kasvomaski, jota käytän lasketellessani erittäin kylminä päivinä. Se pysäyttäisi ihmisten puheesta, aivastuksista tai yskimisestä lähtöisin olevat sylkiroiskeet. Virus voi läpäistä maskin, sillä se ei ole N95-tason suojain, mutta hiihtomaskikin voi kuitenkin olla parempi kuin ei mitään suojaa. Kasvomaski estää minua myös koskettamasta suutani ja nenääni, mikä myös estää tartunnan saamista. On tärkeää rajoittaa kasvojen koskettelua käsillä niin paljon kuin mahdollista. Henkilökohtaisesti pidän pöydälläni kupillista maalinsekoitustikkuja, joita käytän raapiakseni kasvojani, kun niitä kutittaa.

Yhteenveto:

  • Pese kätesi usein ja pyyhi ne antibakteerisilla pyyhkeillä ennen ja jälkeen ruokailun.
  • Pyyhi pyörätuolisi (erityisesti kelausvanteet, renkaat ja ohjaussauva) ja muut käytössäsi olevat apuvälineet puhtaalla liinalla tai antibakteerisella pyyhkeellä.
  • Pidä vähintään kahden metrin etäisyys muista ihmisistä sosiaalisissa kanssakäymisissä ja huomioi suu-nenäsuojuksen (kirurgiset suu-nenäsuojukset tai muunlaiset kasvomaskit) käyttämisen edut.

Me olemme vastuussa itsellemme ja muille siitä, että toimimme lääketieteellisten auktoriteettien suositusten mukaisesti estääksemme sairauden leviämisen. Noudattamalla näitä lisäsuosituksia voimme pyörätuolin käyttäjinä tehdä parhaamme rajoittaaksemme viruksen leviämistä ja mahdollistaaksemme terveellisemmät ympäristöt itsellemme ja niille, joiden kanssa olemme kontaktissa. Toivon, että nämä ohjeet ovat sekä hyödyksi että tarjoavat lisämielenrauhaa, kun tiedämme millaisia erityisvarotoimia pyörätuolin ja apuvälineiden käyttäjillä on käytettävissään Kuljemme läpi poikkeuksellisen koetuksen. Nämä varotoimet tarkoittavat, että sinulta kuluu paljon enemmän aikaa tarvittaviin hygieniakäytäntöihin kuin muilta. Koska olet elossa ja kelaat manuaalipyörätuolilla itsenäisesti, olet jo todistanut itsellesi, että sinä olet tarpeeksi periksiantamaton jatkamaan omaa elämääsi. Älä luovuta viruksen takia. Vaikka käytät pyörätuolia ja ympärillämme leviää uusi virus, sinun ei tarvitse elää elämääsi pelossa. Ole rohkea ja jatka kelaamista.

Peter Axelson MSME, ATP, RET. Manuaalisen pyörätuolin käyttäjä ja Beneficial Designsin johtaja.

 

Tämä teksti on käännös Peter Axelsonin englanninkielisestä kirjoituksesta. Alkuperäinen kirjoitus on luettavissa täällä