fbpx

Esteetön ympäristö on jokaisen oikeus

Työskenteletkö julkisten tilojen tai asunto-osakeyhtiöiden rakentamisen tai huoltamisen parissa? Pyydetäänkö sinulta ratkaisuja esteettömään kulkemiseen? Me Haltijalla tiedämme, mitä rakennuksen esteettömyyteen vaaditaan. Meiltä saat kokonaisvaltaiset ratkaisut asunto-osakeyhtiöiden ja julkisten tilojen esteettömyyteen.

Kuva: Fealin rampeilla rakennat ulkotiloista esteettömät kaikille käyttäjäryhmille

Mitä esteettömyys tarkoittaa asuinympäristön kannalta?

Jokaisella on oikeus esteettömään ympäristöön. Lain mukaan ”rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että rakennus ja sen piha- ja oleskelualueet suunnitellaan ja rakennetaan niiden käyttötarkoituksen, käyttäjämäärän ja kerrosluvun edellyttämällä tavalla siten, että esteettömyys ja käytettävyys otetaan huomioon erityisesti lasten, vanhusten ja vammaisten henkilöiden kannalta” (Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 117 e §).

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asuinympäristöt rakennetaan esteettömyys huomioiden. Kulkuväylien tulee olla riittävän leveitä ja niitä pitää pystyä käyttämään myös pyörällisen liikkumisen apuvälineen kanssa (esim. luiskan kaltevuus enintään 5 %).

Taloyhtiöiden esteettömyysratkaisujen tulevaisuus

Väestön ikääntyessä tarve liikkumisen apuvälineille kuten kävelykepeille ja kävelytelineille sekä esteettömyysratkaisuille lisääntyy. Esteettömyysratkaisuja tarvitaan julkisten tilojen lisäksi myös aivan tavallisissa asuinkiinteistöissä, kun ihmiset asuvat pidempään kotona itsenäisesti tai kotihoidon palveluiden tukemina.

Esteettömyyden parantaminen on asunto-osakeyhtiöille sijoitus tulevaisuuteen: kun esteettömyys on hoidettu kohdalleen, asunnot ovat houkuttelevampia, koska mahdolliset muutokset toimintakyvyssä on huomioitu jo valmiiksi.

Esteettömyys edistää kaikenlaisten asujien arjen sujuvuutta: Rampeista ja kaiteista hyötyvät ikäihmisten ja liikkumisrajoitteisten lisäksi myös esimerkiksi lastenvaunujen kanssa liikkuvat pienten lasten vanhemmat.

Kuva: Esteettömyyden ratkaisuille on usein tarvetta jo rakennettaessa uutta.

Esteettömyyden ratkaisut Haltijalta

Me Haltijalla pystymme hoitamaan koko prosessin esteettömyyden tarvekartoituksesta toteutukseen. Avullamme voit isännöitsijänä tarjota asiakkaillesi lain edellyttämät, laadukkaat esteettömyyden ratkaisut.

Esteettömyysratkaisujen rakentaminen alkaa aina tarvekartoituksesta. Julkisten tilojen esteettömyysvaatimukset poikkeavat asuinrakennusten vaatimuksista. Hissittömässä pienkerrostalossa täytyy ottaa huomioon erilaisia seikkoja kuin monikerroksisessa uudisrakennuksessa. Esteettömyyden asiantuntijayrityksenä Haltija tekee ilmaisen esteettömyyden tarvekartoituksen puolestasi.

Tarvekartoituksen tuloksista riippuen seuraava vaihe on laajempi kiinteistön esteettömyyskartoitus. Esteettömyyskartoituksessa selvitetään missä määrin esteettömyydelle asetetut kriteerit toteutuvat. Tietoja kerätään lomakkeiden avulla, ja lopuksi laaditaan esteettömyyden nykytilaa ja mahdollisia puutteita kuvaava raportti, jota voidaan käyttää korjaus- ja muutostöiden suunnittelussa.

Tuotevalikoimastamme löydät Fealin laadukkaat, Ruotsissa valmistettavat rampit. Feal on ainoa ramppivalmistaja, jonka tuotteet noudattavat lääkinnällisten laitteiden standardin vaatimuksia. Tuotteilla on viiden vuoden täystakuu.

Sisätiloihin valikoimastamme löytyy lisäksi myös Mobilexin kynnysluiskat ja säädettävät maaluiskat.

Ota rohkeasti yhteyttä, niin sovitaan sopiva aika esteettömyysratkaisujen tarvekartoitukselle!

 

Janne Järvinen

Infraratkaisujen asiantuntija

janne.jarvinen@haltija.fi

041 730 5456